Fredag, (næstsidste højskoledag) nogen sol om formiddagen, ellers vejrudsigt til lidt af hvert. Kan forekomme regn og tordenbyger, men naturholdet klarer også disse udsigter. Klæder efter forholdene. Så paraply, regntøj, gummistøvler, så er vi klar i eftermiddag, hvis der skulle komme vand i stænger. 16-18C, 88% luftfugtighed, 1 m/s (sø), 1.016 hPa.
Dagens program ser spændende ud, og vi er klar til at modtage og bearbejde indtryk og oplevelser.
Efter morgenmad, morgenkald: sang 30 “Godmorgen lille land” (åbningen af Storebælt 1998). Praktiske oplysninger: Bie-rummet kl. 9.30, sejlads for de tilmeldte kl. 17 og kl. 19. Samt svømmehal åbnes for vandhundene kl. 19,20.
Vi sang til slut 187 “Livet er en morgengave”.
Foredrag om Jørgens Bie store vægmaleri. 13 dele, i alt ca 80 m2 stort. Idé vægmaleri opstod i Guatemala Mellemamerika, hvor kunstneren opholdt sig. Billedet fortæller socialhistorie. Historien starter fra venstre mod højre med mange detaljer. Som noget nyt er startet det såkaldte QR koder, så eleverne kan scanne med deres mobiltelefon og få detaljer om personnavne. Rigtig smart og tegn på at moderne teknik sandelig også anvendes på skolen.
Først kom Hans Otto Lunde, historiker på skolen og fortalte om billedet. Fra starten livets træ, Odin, Vølven, normer, aser og jætter, ravnerok alt sammen meget dramatisk. osv.
Billedet hedder “Des flere stakkarle hades, des flere bliver der” Munken Povl Helgesen, der skrev udsagnet i 1528, da han blev bekymret over at når klostrene tømmes for munke og nonner var der ingen til at passe de svage og fattige i samfundet. Altså kommer der flere fattige (stakkarle = stokkarle). Kan overføres på nutiden, hvis du f.x. ser dig gal på indvandrede ser du dem overalt.

Ole Lauth fortalte efter pausen, også om højskolen og de foregangsmænd og kvinder, der havde afgørende betydning for skolen indtil i dag. Fantastiske informationer om personer, man ikke rigtig kan tro er faktisk sande. Ole kunne godt have brugt en halv time mere, men klokken var passeret tolv og maden stod på bordet.
Mange tak for foredrag til begge de herrer, håber vi på et senere tidspunkt må høre lidt videre om de interessante historier.
Efter frokost starter fag kl. 14. Naturholdet afsted kl 14,15, da ikke alle var dukket op til den aftalte tid! Den slags slendrian kan vi ikke have, vel? Vi har et program, der skal nås og vi skulle være hjemme på højskolen igen kl. 17, idet nogle skulle ud at sejle.
I seks biler tog vi over Odder og Torrild. Drejede af til Grumstrup, Thestrup, Kattrup og til Gammeltoftevej, hvor vi gjorde holdt ved en lille plads. Her fik vi kaffe og Hans fortalte små historier fra det bogen med det tabte land. Forklarede om Gammelgård sø og Piters sø. Herefter Ravnsø og Ry sø. Planer om at tørlægge Gammelgård sø (dræne) men det blev opgivet. Jorden var vist ikke rigtig god alligevel. Kamp mellem landmænd og hedeselskab. Simon Pedersen fra Vænge, Gammelgård sø. Sophienholm, Gårdejeren mente ikke at det ville gavne ham og ville ikke betale noget. Burde i stedet have erstatning. Men blev trynet. Han måtte selv betale 14.000 kr. i erstatning. Jorden kunne ikke bruges noget som helst. Om Erik Klipping ved Gammelgård sø, blev dræbt i en lade 22. nov 1286. Arne Johnsen fra Gammelgård Slot kunne være primus motor for mordet. Enorm magt om magten.
Pittersø specielt om salpetersyderi, hvor man kogte jord (gødning) til salpeter ved afdampning af vand. Kunne anvendes til at fremstille sort krudt. Opskriften er her (med fare for offentliggørelsen): 75% salpeter, 10% svovl og 15% trækul.
Gammelgård sø projektet blev opgivet og i 1992 forsøgte man i Århus kommune med en naturopretning, men det er overhovedet ikke ført ud i livet endnu.
Læs om Gammelgård sø og Pittersø her i filen (downloadet fra det “Tabte Land”)

En husejer kom hen til os og spurgte hvad vi lavede og at var sejt at vi kunne finde helt derud hvor de boede. Vi var velkommen til at besøge deres have og ser dyr, men det var nu ikke planen. Damen havde en fin lille killing på armen (8 uger gammel), som selvfølgelig var sød. Når naturholdet er ude, sker der hele tiden uforudsete ting.

Da det begyndte at regne, så vi kørte videre ad Gammeltoftevej, som ikke er vedligeholdt på nogen måde. Der var ingen ansvar fra kommunen for kørsel. Ca 2. km kørte vi. Det ene hjulsæt på midterrabat, så vores udstødningsrør ikke blev beskadiget. Sikken en tur, men alle slap helskindet igennem. Videre at små veje til Hylke, Båstrup, Ringkloster, Nissumgård, Herchensgave og Gammel Gjesing før vi nåede ud på Oddervejen tilbage til højskolen. Vi nåede det til kl. 16.45. En ok tur, men der burde nok have været tid til et stop mere for at få lidt mere med af naturen.
Kl. 17 kørte 10 til Hou lystbådehavn for at komme en tur med Prinsesse Alexandra. Karen-Margrethe og Lars blev hejst ombord. Sejt. Lars var ikke helt tryg ved det, men efterfølgende var han glad for turen.
Vi sejlede 30 min og nåede havn igen kl 18. Hjem til højskolen, hvor der stadig var mad på fadene. Tak for det. Menu: kalvefrikasse m/asparges og ærter. Nye kartofler og stegte rødbeder, brød og salatbord.
Nu til svømning i Vandhalla, der igen var åben for højskole deltagere. Lækker igen at komme i vandet. For min egen part foretog jeg igen 2 elevatorture op og rutchebanen ned i tuben. Der kommer virkelig fart på, når man lader vandet hjælpe til. Efter en god time, rødvin og ost, hvor der blev hygget rundt omkring. Slut for fredag, ser frem til sidste dagen i morgen. Ja, dagene er gået alt for hurtigt. Begriber ikke hvor tiden er blevet af. Det må være fordi vi oplever så meget hele tiden… Go-nat, kære læsere……