Onsdag, , sommerdag, 18-20 C, 70%, 3 m/s (nv), 1.016 hPa.
Fin vejrmæssig start på dagen. Ser nu rigtig godt ud når vi skal på tur til Kloster Mølle ved Mossø. En ganske masse spændende indtryk i udsigt. Vær åben og modtagelig. Smil og vær glad og fortæl andre de ser hamrende godt ud!
Efter morgenmaden, samles vi til morgen-briefing. Det var Kasper, der var på. Sang 134 “barndommens land” Kasper mente der var en fejl i 5.vers “love” og ikke “håbe” Kasper berettede om højskolens undervisning, hvor det ikke var færdigheds indlæring, men hvor det skulle være undervisning af almen karakter. Det kunne være vanskelig at finde ud af om forberedelse f.x. film også hørte til den sidste gruppe. Danmarks nationalfugl, knopsvanen blev nævnt. Den blev valgt i slutningen af 1970’erne. Husk børn svanen brækker din arm, kom ikke for nær. Pointen som folkekarakter. I skal ikke komme for tæt på os, vi er os selv nok, knap så åben overfor fremmede kulturer.
Hvorimod lærken passede nok bedre som nationalfugl. Kvidrer højt i luften og overvåger reden. Stille og rolig, tage imod og bevare overblikket.
Den ledte os på sporet af næste sang “jeg ved en lærkerede” Til sidst nævnt at der er kørestolsdans på programmet torsdag eftermiddag fra kl.16.30 til 17.30 over ved bie rummet. Alle kan prøve, da der vil være ekstra kørestole.
Kl. 9,30 startede heldags fagene. Naturholdet skulle som nævnt til Kloster Mølle. Vores busser var klar til afgang kl. 9,45. Nåede frem kl. 10,45, måske en lidt alternativ rute, men vi fandt det da. Hans fortalte om dagens program. Om gamle dage med samlingssteder med benediktiner munke (sorte) og cistercienser munkene (hvide). De hvide ved Øm kloster, som vi skulle stifte bekendtskab med senere. Ud over munkene som nr. 2. blev lavet papir i 1800 tallet, hvilket også skabte samlingssted. Der blev lavet klæde, bagerier, træsliberi til pulver, som blev fabrikeret både pap og papir af. Vi så den meget store tørrelade på 90 meter lang. Man byggede jernbanedrift for at løse kørselsbehov.
Som det 3. er der i 1975 blevet lavet naturskole på området, hvilket også er samlingssted. Så historien gentager sig. Hans fortalte om det hvide bjerg “sukkertoppen” med hvidt kvartssand slæbt hertil af isen fra Oslo. Der var for stejlt og ufremkommeligt, så turen måtte opgives. Vi hørte mere om cistercienser munkene, at de var nogle duksedrenge. Fra ØM krøniken med en munks dagbog har vi mange gode beskrivelser om livet dengang. Der var en stadig kamp mellem konge og kirken. Kongen med følge kunne ganske uvarslet komme på besøg og forlangte at der blev beværtet og logi. Om abbed Jens og øl skandalen. Jens var lidt fordrukken og klosteret ville give ham en lærestreg og ringede med døds klokken, at abbeden var død. Munkene hentede ham på værtshuset døddrukken og så var der skandale. En anden abbed Gunner var med i kommissionen 1241 for Jyske Lov. I 1536 kom reformationen og klostrene blev nedlagt.
Vi skulle nu besigtige Kloster Mølle, med vandmøllen (underfald). Voldsom strøm og larm. Fint at kunne køre over små broer, så alting rigtig kunne undersøges. Selv om terræn skrånede var det ikke noget problem for de fleste kørestole og scootere. Vi så den lange tørrelade, der er et fugletårn for enden. Videre ad å stien nogle km. Desværre var der noget løst sand, Vi foretog så ikke helt den planlagte tur, men tog asfaltvejen tilbage til raste- og P-pladsen. Det begyndte at regne, så rart der var overdækket til frokost indtagelsen. Vi havde stort set alle madpakker med. Enkelte havde for meget med så det kunne deles. Fint med sådan et “bofællesskab”. Videre til ØM Kloster kl. 14. Nu var det flot vejr, så både regntøj og paraplyer kunne holde ferie.
Desværre var der ingen guider, så Hans måtte læse godt på lektien.
Introduktion: “Velkommen til ØM Kloster, som igennem fire århundrede har dannet ramme om cistercienser munkenes religiøse liv. Klostret blev grundlagt 1172 og nedrevet 1561. Den sidste munk forlod ØM i 1560. I de sidste 100 år er klostertomten gradvist blev frilagt og i dag kan vi præsentere den fuldstændige grundplan over et dansk cistercienser kloster”
Læs mere om Øm Kloster på Skanderborg museums hjemmeside.
Vi fik lov at færdes nogenlunde frit. Pas på fundament og mure. Besøgte klosterhaven med over 70 forskellige urter og lægeplanter. Mange af den er smadder giftige. Se, men ikke røre!
Jeg kiggede ned til abbed Jens, der lå i en grav med vindue til skelet. På indskriften stod: “I striden mellem Kong Erik Plovpenning og hans bror hertug Abel af Sønderjylland røvede en trop af hertugens hær heste fra ØM kloster. Abbed Jens ville forhindre det og deltog i slagsmålet (dumt gjort Jens). Han blev alvorlig såret med invaliditet til følge. Skelettets overarm ses som kort og tynd og mærker på skulderblad efter en lang og svær betændelse”
Efter kaffen og kagen, kørte vi videre til Vædebro også ved Mossø. Tak til Thomas, der viste os det glimrende sted. 100 m før vi skulle gøre holdt Ved Vædebro lå der en forkommen isfugl på vejen. De 2 første biler kørte den ikke over, den var ramt af en tidligere bil. Hans og hjælpere fik den ind i grøften, hvor vi håber den overlever. Foto venligst udlånt af Per:
Efter 1 times hygge og kig på naturen og søen kørte vi mod højskolen, hvor vi var hjemme kl. 17.30.
Aftensmad: langtidsstegt skinke med honning, svampe risotto, pesto, bagte tomater med parmesan, blandede salater og brød.
Aftenens program: nogle til svømmehal og andre ser filmen “sorg og glæde”
Ost og rødvin kl. 21,15 og derefter råhygge.
Lige lidt at tænke på før sengetid: “Gør hvad ingen andre kan gøre. Vær dig selv”